T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİLECİK / BOZÜYÜK - Bozüyük Rehberlik ve Araştırma Merkezi

REHBERLİK İHTİYAÇ BELİRLEME ANKETİ (RİBA) İLE İLGİLİ İŞLEMLER

REHBERLİK İHTİYACI BELİRLEME ANKETİ (RİBA) UYGULAMA YÖNERGESİ

 

2022-2023 Eğitim – Öğretim Yılı Mayıs ayı itibarı ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü rehberlik ihtiyacı belirleme anketlerinde (RİBA) uygulama ve değerlendirme bazında değişikliğe gitmiştir. İşlemler aşağıdaki yönergeler takip edilerek gerçekleştirilecektir.

 

Sınıf/Şube Rehber Öğretmenleri Tarafından Yapılacak İşlemler

1.      Sınıf / şube rehber öğretmeni, kendi kademesine uygun olan Rehberlik İhtiyacı Belirleme Anketini öğrencilere ve velilere dağıtacaktır (Okulöncesi, 1, 2, 8 ve 12. Sınıf öğrencilerine RİBA uygulanmayacaktır. Okulöncesi, 1 ve 2. sınıf öğrencilerinin velilerine ve öğretmenlerine RİBA uygulanacak, 8 ve 12. sınıfların öğretmen ve velilerine uygulanmayacaktır).

2.      Öğrenciler ve veliler, anketteki maddelerde yer alan iki seçenekten birini seçip işaret koyacaktır. Katılımcı, maddeleri tamamen boş bırakma, iki seçenekten hiçbirini işaretlememe hakkına da sahiptir.

3.      Aynı zamanda sınıf/şube rehber öğretmeni, kademesine uygun olan öğretmen anketini dolduracaktır.

4.      Öğrenciler, veliler ve sınıf öğretmeni anketleri doldurduktan sonra sonuçlar, kademeye uygun olan “sınıf sonuç çizelgesine” sınıf rehber öğretmeni tarafından işlenecektir.

5.      Sınıf sonuç çizelgesinde öğrenciler, öğretmen ve veliler için ayrı sekmeler bulunmaktadır. Her grubun sonuçları, ilgili sekmedeki tabloya işlenecektir.

6.      Sonuç tablosunda her madde için A ve B isimleri ile iki sütun bulunmaktadır. Katılımcının ankette işaretlediği seçenek A ise, A sütununa 1 yazılacak, B sütunu boş bırakılacak veya 0 yazılacaktır. Katılımcının ankette işaretlediği seçenek B ise, B sütununa 1 yazılacak, A sütunu boş bırakılacak veya 0 yazılacaktır. 

7.      Sınıf sonuç çizelgesine yalnızca o sınıfta bulunan öğrenci, veli ve öğretmene ait anket verileri girilecektir. Ancak o sınıfta derse giren farklı öğretmenler de o sınıf için bir anket doldurup sonuçlarının o sınıfın sonuç çizelgesine işlenmesini isteyebilir.

8.      Anketin öğrenci ve velilerin %30’una uygulanması yeterlidir.

9.      Öğrenci, öğretmen ve veli sonuçları sonuç çizelgelerine işlendikten sonra excel’in “sonuç” isimli sekmesinde yer alan ASP (ağırlıklı standart puan) sütununda sayısal değerler oluşmuş olmalıdır.

10.  Bu işlemler tamamlandıktan sonra sınıf sonuç çizelgesi, sanal ortamda okul yönetimine teslim edilecek, öğrenci ve velilerin doldurmuş olduğu anketler muhafaza edilecektir.

 

Okul Yönetimi Tarafından Yapılacak İşlemler

1.      Sınıf/şube rehber öğretmenlerinden sınıf sonuç çizelgelerine ait excel dosyaları sanal ortamda toplanacaktır.

2.      Bu sayfada yer alan, kademeye uygun olan “RİBA Okul Sonuç Çizelgesi” indirilecektir.

3.      Sınıf öğretmenleri tarafından teslim edilen sınıf sonuç çizelgelerini içeren excel dosyasındaki “sonuç” sekmesinde ASP sütununun altında sayısal veriler bulunmaktadır. Bu sütundaki veriler kopyalanacak ve okul sonuç çizelgesinde yer alan 1’den 25’e kadar numaralandırılmış olan sütunlara sırası ile yapıştırılacaktır.

4.      Bu sütundaki 1’den 25’e kadar olan sayılar sınıf değil, şube sayısını ifade etmektedir. Aynı kademe dahi olsa tüm şubelerin sonuçları ayrı sütunlara yazılmalıdır. Örneğin 1/A sınıfının sonuçları 1 numaralı sütuna, 1/B sınıfının sonuçları ise 2 numaralı sütuna yerleştirilmeli ve bu sıra takip edilerek tüm şubelerin ASP verileri bu sütunlara yerleştirilmelidir.

5.      Okul sonuç formu oluşturulduktan sonra yalnızca “okul sonuç çizelgesi” Bozüyük Rehberlik ve Araştırma Merkezine 31 Mayıs 2023 tarihi mesai bitimine kadar ulaştırılmalıdır.

6.      Merak edilen hususlar için kurumumuz Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Uğur ŞEKER’e ulaşabilirsiniz.

NOT: Bünyesinde anasınıfı barındıran ilkokullar okulöncesi okul sonuç formu ve ilkokul okul sonuç formlarını ayrı ayrı oluşturacak ve o şekilde gönderecektir.

NOT: Okulöncesi, 1, 2, 8 ve 12. Sınıf öğrencilerine RİBA uygulanmayacaktır. Ancak okulöncesi, 1 ve 2. sınıf öğrencilerinin öğretmen ve velilerine RİBA uygulanacak, 8 ve 12. sınıflarda öğretmen ve velilere de uygulanmayacaktır. RİBA uygulanacak olan gruplarda grubun tamamına uygulamaya gerek yoktur, %30 oranında katılımın sağlanması yeterli olacaktır.

 

OKULÖNCESİ

Okulöncesi Öğretmen Anketi

Okulöncesi Veli Anketi

Okulöncesi Sınıf Sonuç Çizelgesi

Okulöncesi Okul Sonuç Çizelgesi

 

İLKOKUL

İlkokul Öğrenci Anketi

İlkokul Veli Anketi

İlkokul Öğretmen Anketi

İlkokul Sınıf Sonuç Çizelgesi

İlkokul Okul Sonuç Çizelgesi

 

ORTAOKUL

Ortaokul Öğrenci Anketi

Ortaokul Veli Anketi

Ortaokul Öğretmen Anketi

Ortaokul Sınıf Sonuç Çizelgesi

Ortaokul Okul Sonuç Çizelgesi

 

LİSE

Lise Öğrenci Anketi

Lise Veli Anketi

Lise Öğretmen Anketi

Lise Sınıf Sonuç Çizelgesi

Lise Okul Sonuç Çizelgesi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.05.2023 - Güncelleme: 25.05.2023 10:07 - Görüntülenme: 713
  Beğen | 0  kişi beğendi